Image default
AUTO MOTO

Πράσινη κάρτα αυτοκινήτου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τι είναι η πράσινη κάρτα;

Η πράσινη κάρτα, είναι εκείνο το έγγραφο που πιστοποιεί ότι το αυτοκίνητό σου διαθέτει ασφάλεια, όταν ταξιδεύεις σε χώρες του εξωτερικού και συνιστά εγγύηση για την ασφαλιστική κάλυψη της Αστικής Ευθύνης του οδηγού. Στην πράξη, αν κινείσαι οδικώς σε μία ξένη χώρα και εμπλακείς σε κάποιο ατύχημα, ενώ είσαι εφοδιασμένος με πράσινη Κάρτα, η διαδικασία πιθανής αποζημίωσης απλουστεύεται, όπως ακριβώς θα συνέβαινε και με την αντίστοιχη περίπτωση στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 6 Ιουλίου 2020, η πράσινη κάρτα άλλαξε χρώμα και εκτυπώνεται σε λευκό χαρτί μεγέθους Α4, αποτελούμενη από μία μόνο σελίδα. Παρακάτω, αναλύουμε ορισμένα βασικά ζητήματα για την πράσινη Κάρτα και την έκδοση της, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζεις αν προγραμματίζεις ταξίδι στο εξωτερικό.

Σημαντικές πληροφορίες για την πράσινη κάρτα

  • Χορηγείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες στους ενδιαφερόμενους για περισσότερο από 70 χρόνια με βασικό στόχο να μπορεί να αποδειχθεί η ασφαλιστική κάλυψη του οδηγού και του οχήματός του και εκτός της χώρας προέλευσης.
  • Τις περισσότερες φορές, η πράσινη κάρτα παρέχεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες στους ενδιαφερόμενους χωρίς επιπλέον κόστος. Ωστόσο, επιπλέον χρέωση μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση που ταξιδεύεις σε χώρα η οποία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή τον Ε.Ο.Χ. (Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία και Λιχτενστάιν).
  • Βεβαιώνει μόνο την κάλυψη Αστικής Ευθύνης στο εξωτερικό και όχι λοιπών καλύψεων, όπως η φωτιά, η κλοπή και η μικτή ασφάλιση.
  • Είναι απαραίτητο να έχεις προνοήσει για την έκδοση της πράσινης κάρτας κάποιες ημέρες πριν την αναχώρησή σου, ώστε να υπάρχει περιθώριο να εκδοθεί και να σου χορηγηθεί εγκαίρως. 

Ποια στοιχεία θα πρέπει να αναγράφονται πάνω στην κάρτα;

Μερικά από στοιχεία που πρέπει να τσεκάρεις μετά την παραλαβή της πράσινης κάρτας, ώστε να είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν λάθη, είναι τα εξής:

  • Τα κράτη τα οποία θα επισκεφτείς θα πρέπει να έχουν σημειωθεί με Χ.
  • Η διάρκεια του ταξιδιού σου στο εξωτερικό να συμπίπτει με την ημερομηνία ισχύος της κάρτας. Για παράδειγμα. Δε γίνεται το ταξίδι σου αν διαρκεί 2 εβδομάδες και η κάρτα σου να λήγει σε 1 εβδομάδα.
  • Κάθε στοιχείο του αυτοκινήτου σου, όπως για παράδειγμα ο αριθμός πινακίδας, ο αριθμός κυκλοφορίας, η κατηγορία, το μοντέλο του οχήματος και το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη, θα πρέπει να είναι ακριβές και ορθό.
  • Στην κάρτα πρέπει να αναγράφεται το όνομα της Ασφαλιστικής σου Εταιρείας, αλλά και να υπάρχει η υπογραφή σου.
  • Ακόμη, στην πράσινη κάρτα πρέπει να αναγράφονται τα εξής: o κωδικός της ασφαλιστικής σου εταιρείας, ο αριθμός της πράσινης κάρτας και το αναγνωριστικό GR.

Πότε δεν είναι απαραίτητη η πράσινη κάρτα;

Δε χρειάζεται να είσαι εφοδιασμένος  με την Πράσινη Κάρτα αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις στις παρακάτω χώρες:

  • Χώρες ανήκουσες στον Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Χώρες ανήκουσες στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό χώρο, δηλαδή Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Νορβηγία.
  • Ελβετία.

Ωστόσο, ακόμη και στις παραπάνω χώρες, όπου η πράσινη κάρτα δεν απαιτείται,  είναι απαραίτητο το ασφαλιστήριό σου να περιέχει όλα τα στοιχεία της ασφάλισης σε λατινικούς χαρακτήρες.

Πώς εκδίδεται η πράσινη κάρτα;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η πράσινη κάρτα χορηγείται από τη  ασφαλιστική σου εταιρία. Η κάρτα, όμως, εκδίδεται από το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης (Γ.Δ.Α.), το οποίο τις παραδίδει στις ασφαλιστικές εταιρίες και εκείνες τις χορηγούν στον ενδιαφερόμενο πελάτη. Επομένως, το μόνο που χρειάζεται από εσένα είναι να υποβάλεις αίτημα στην Ασφαλιστική σου Εταιρεία, η οποία θα αναλάβει όλη τη διαδικασία.

Πώς είναι η πράσινη κάρτα σε λευκό χαρτί;

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Πράσινη κάρτας σε λευκό χαρτί είναι τα παρακάτω:

  • H κάρτα δεν είναι πλέον πράσινη, αλλά εκτυπώνεται σε λευκό χαρτί σε διάταξη landscape και σε μέγεθος τύπου Α4.
  • Όλες οι πληροφορίες της κάρτας αναγράφονται σε μαύρα γράμματα σε μία μόνο σελίδα.
  • Η μπροστά όψη της κάρτας περιέχει το κείμενο, ενω η πίσω όψη παραμένει άδεια.
  • Η δεύτερη σελίδα η οποία στην παλιά μορφή της κάρτας, περιείχε τα στοιχεία επικοινωνίας των Διεθνών Γραφείων του Συστήματος, που καλούνται σε περίπτωση ατυχήματος από τους εμπλεκόμενους, παύει να υπάρχει.
  • Πλοηγούμενος στο site www.cobx.org ( η ιστοσελίδα αναγράφεται στο πεδίο υπ’ αριθμόν 8 της μπροστινής σελίδας) , μπορείς να βρεις τις διευθύνσεις των 47 Γραφείων του Συστήματος της Πράσινης Κάρτας.

Καταληκτικά, η διαδικασία για την έκδοση και χορήγηση της πράσινης κάρτας αποτελεί μια σχετικά εύκολη και σύντομη διαδικασία, αφού αναλαμβάνεται από την ασφαλιστική εταιρία. Η χρήση της σε περίπτωση ατυχήματος είναι εύκολη και σίγουρα είναι εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα σε ξένο οδικό δίκτυο, όλες οι διαδικασίες γίνονται πιο απλές και μη χρονοβόρες.

Αν φροντίσεις να την εκδόσεις εγκαίρως και έχεις ενημερωθεί για τη χρήση της, το ταξίδι σου θα είναι πιο ευχάριστο και ασφαλές, αφού θα έχεις λιγότερες έγνοιες και βασικό σου μέλημα θα είναι η απόλαυση του ταξιδιού.

Related posts

Έρχονται τα πρώτα πρατήρια χωρίς βενζίνη στην Ελλάδα

ARGOLIDA-PROMO

1η ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ ΝΕΜΕΑΣ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ARGOLIDA-PROMO

Ποια μοντέλα της Daihatsu κατασκευάζονταν στη Θήβα

ARGOLIDA-PROMO

Leave a Comment