Image default
AUTO MOTOΕΛΛΑΔΑ

Οι Ιστορικές Πινακίδες θα εκδίδονται πλέον από το κράτος

Η διαδικασία για την έκδοση ιστορικών πινακίδων στις μοτοσυκλέτες αλλάζει καθώς πλέον η έκδοση τους γίνεται αποκλειστικά από το κράτος και όχι από κάποιον ιδιωτικό φορέα.

Μέχρι πρότινος οι κάτοχοι ιστορικών μοτοσυκλετών είχαν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ΜΟΝΟ τις Κυριακές (εντός νομού και σε όμορους νομούς), ενώ σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιας λέσχης είχαν τη δυνατότητα να τα κυκλοφορήσουν από 2 μέρες πριν έως και 1 μέρα μετά.

Τέλος, η κίνηση τις καθημερινές επιτρεπόταν μόνο σε εργάσιμες μέρες και ώρες και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για επίσκεψη σε συνεργείο, φανοποιείο ή κάποιο μηχανικό με την ύπαρξη αντίστοιχου αποδεικτικού στοιχείου. Παράλληλα οι κάτοχοι ιστορικών μοτοσυκλετών δεν πλήρωναν τέλη κυκλοφορίας ενώ δεν είχαν την υποχρέωση να περάσουν τις μοτοσυκλέτες τους από ΚΤΕΟ.

Ωστόσο τώρα θα χρειαστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 να αποκτήσουν νέες ιστορικές πινακίδες -οι οποίες θα εκδίδονται από το κράτος- και να “συμμορφωθούν” στις διατάξεις του Ν. 4850/2021.

Τα νέα δεδομένα που ισχύουν για όσους έχουν στην κατοχή τους κάποια ιστορική μοτοσυκλέτα ή θέλουν να τη χαρακτηρίσουν ως ιστορική είναι τα εξής. 

Οι κάτοχοι θα πρέπει να αποκτήσουν κρατικές ιστορικές πινακίδες (ή να αλλάξουν τις υπάρχουσες ιστορικές που έχουν σε κρατικές ιστορικές), καθώς από τις 3 Απριλίου 2023 δεν επιτρέπεται, πλέον, η έκδοση ιστορικών πινακίδων από κανέναν ιδιωτικό φορέα (Ε.Ο.ΦΙΛ.Π.Α, Ο.Μ.Α.Ε,  Α.ΜΟΤ.ΟΕ)με τις νέες ιστορικές πινακίδες να εκδίδονται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών. Επιπρόσθετα θα πρέπει να έχουν βεβαίωση χαρακτηρισμού του οχήματος ως ιστορικού.

Ο χαρακτηρισμός ενός οχήματος ως ιστορικού εξακολουθεί να δίνεται αποκλειστικά από τους φορείς που εκπροσωπούν νόμιμα στην Ελλάδα τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (Δ.Ο.Α.), τη Διεθνή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας (Δ.Ο.Μ.) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Παλαιού Αυτοκινήτου (Δ.Ο.Π.Α.), βάσει των διεθνών αρχών, απαιτήσεων και προϋποθέσεων.

Στη συνέχεια ο κάτοχος του οχήματος θα παραλαμβάνει τα στοιχεία κυκλοφορίας (πινακίδες και άδεια) από την Υπηρεσία Μεταφορών με τις καινούργιες άδειες του Υπουργείου να έχουν ισχύ ως 5 χρόνια, με τον ιδιοκτήτη να υποχρεώνεται να την ανανεώσει έγκαιρα πριν λήξει.

Εκτός από την άδεια ή βεβαίωση οριστικής διαγραφής, επέχουν θέση τίτλου κυριότητας και τα παρακάτω: βεβαιώσεις εκτελωνισμού, ιδιωτικά συμφωνητικά πώλησης, οικεία τελωνειακά παραστατικά και τιμολόγια που εκδόθηκαν κατά την εισαγωγή ή μεταβίβαση μη ταξινομημένων οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος.

Related posts

Ξύπνησαν οι αρκούδες στο Νυμφαίο και ξεκίνησαν τις βόλτες

ARGOLIDA-PROMO

Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ARGOLIDA-PROMO

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: Σάββατο 20 Απριλίου « Πάμε φυλακή? 

ARGOLIDA-PROMO

Leave a Comment