Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Οι αγριόχοιροι του Γενάρη

Ο πρώτος μήνας του νέου έτους για το κυνήγι του μεγάλου τριχωτού συνοδεύεται με τις δικές του ιδιαιτερότητες γύρω από αυτό. Οι συνήθειες των αγριόχοιρων αλλάζουν και το κυνήγι τους χαρακτηρίζεται από τις αντίστοιχες συνθήκες που ακολουθούν

Ύστερα από την κυνηγετική πίεση που εκ των προτέρων ασκείται σε κάποιους πληθυσμούς των αγριόχοιρων, πλέον μετακινούνται σε παραπλήσια σημεία από εκείνα που μέχρι πρότινος «ενοχλούνταν».

Κάποιοι αγριόχοιροι και επί τω πλείστον τα θηλυκά με τα μικρά τους αλλά και τα έμπειρα ενήλικα καπριά, έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να επιστρέφουν και πάλι στα γνώριμα τοπικά λημέρια τους.

Τα κοπάδια αρχίζουν ξανά να συντάσσονται σε μεγάλες αγέλες. Είτε με νέα άτομα στο δυναμικό τους είτε με αυτά που αρχικώς προϋπήρχαν. Συναντάται το φαινόμενο από τα μέσα Δεκέμβρη και μετά, ακόμα και κοπάδια των 30 -40 και παραπάνω αγριόχοιρων να δραστηριοποιούνται σε διάφορα σημεία.

Η αναπαραγωγική περίοδος που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη είναι ένας παράγοντας που συντελεί στο συνωστισμό των αγριόχοιρων. Παρατηρείται οι αγριόχοιροι να κινούνται ακόμη και την ημέρα λόγω πίεσης των αρσενικών που προσπαθούν να επιβληθούν στις θηλυκές ή σε άλλα μικρότερα αρσενικά.

Γι’ αυτό σε πολλές περιπτώσεις κατά τις πρωινές ώρες μετά το χάραμα πέφτουν στην αντίληψη των κυνηγών. Πολλές φορές δε, στο δάσος ακούγονται τα «γρυλίσματα» των κάπρων από τη συνεχή κίνηση και τις μεταξύ τους μάχες.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες ωφελούν το έργο των ιχνηλατών

Η επικράτηση των χαμηλών θερμοκρασιών καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας είναι ένας παράγοντας που βοηθά ακόμα και τους νεαρούς και άπειρους ιχνηλάτες. Η μυρωδιά των αγριόχοιρων είναι πλέον πιο έντονη και αισθητή. Λόγω του ψύχους διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον.

Τα ίχνη επίσης δεν «αλλοιώνονται» τόσο σύντομα όπως συμβαίνει σε αντίθεση περίπτωση με τη ζέστη. Κατά συνέπεια μπορούν να εντοπίζονται αλλά και να ακολουθούνται πιο εύκολα από τους σκύλους.

Ωστόσο, οι πληθυσμοί των αγριόχοιρων εντοπίζονται πλέον σε πιο ορεινές περιοχές απ’ ότι στο αρχικό και μέσο διάστημα. Ο λόγος είναι ότι εκεί συνήθως διατηρείται περισσότερη τροφή. Για παράδειγμα σε περιοχές που υπάρχουν πουρνάρια και αριάδες με αφθονία βελανιδιών επιλέγουν να παραμείνουν σ’ αυτές για αρκετό ακόμα διάστημα. Εκεί θα αποθηκεύσουν το απαραίτητο λίπος τόσο για την κύησή τους όσο και για το πέρας του χειμώνα.

Έντονος υβριδισμός

Αυτές οι παρατηρήσεις που προαναφέρθηκαν αφορούν τους άγριους πληθυσμούς. Ένα ακόμα και ίσως από τα σημαντικότερα ζητήματα που παρατηρείται και φέτος είναι το μεγάλο ποσοστό «υβριδισμού» του αγριόχοιρου. Γεγονός έκδηλο σε πολλά από τα θηρευμένα ζώα ανά την επικράτεια.

Εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με την μεταλλαγμένη όψη και τα χαρακτηριστικά σε πλήρη απόκλιση από εκείνων που συγκροτούν την αυθεντία του είδους. Είναι ένα απτό παράδειγμα για τη «ζημία» που έχει υποστεί το αξιοθαύμαστο αυτό ζώο. Και το χειρότερο είναι πως ουδείς -εκτός ολίγων- νοιάζεται για αυτό.

Άλλωστε για να μη κρυβόμαστε ακόμη μια φορά πίσω από το δάχτυλό μας, η δραματική αύξηση των αγριόχοιρων επαφίεται κατά κύριο λόγο στο φαινόμενο του υβριδισμού που κάθε τόσο επισημαίνουμε.

ΠΗΓΗ-https://www.kynigesia.gr/

Related posts

ΝΑΥΠΛΙΟ: Ολοκληρώθηκε παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

ARGOLIDA-PROMO

ΤΟΛΟ ΒΙΝΤΕΟ – DRONE ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

ARGOLIDA-PROMO

Maserati συγκρούστηκε σε μπαριέρες και κόπηκε στη μέση

ARGOLIDA-PROMO

Leave a Comment