Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αλαλούμ με το ΦΠΑ στην εστίαση

Από την 1η Ιανουαρίου, μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση έχει εγκατασταθεί σχετικά με τον ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αναψυκτικά, χυμούς και ροφήματα. Οι συντελεστές διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο κατανάλωσης, ενισχύοντας την σύγχυση στον κλάδο της εστίασης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, διαφορετικός συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόζεται ανάλογα με το εάν το ρόφημα καταναλώνεται στο κατάστημα ή παραδίδεται σε “πακέτο.” Αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης που παραγγέλνει ένα αναψυκτικό σε καφετέρια και το καταναλώνει επί τόπου θα πληρώσει ΦΠΑ 24%, ενώ αν το παραγγείλει “πακέτο,” ο συντελεστής θα είναι 13%.

Στην περίπτωση του καφέ, της σοκολάτας και του τσαγιού, τα πράγματα είναι πιο απλά. Μέχρι την 30η Ιουνίου 2024, εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%, ανεξάρτητα από τον τρόπο κατανάλωσης.

Ωστόσο, για τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα, από την 1η Ιανουαρίου 2024, εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24%. Εάν τα εν λόγω ποτά σερβίρονται και καταναλώνονται εντός του καταστήματος, το ΦΠΑ ανέρχεται σε 24%, ενώ η παράδοσή τους “πακέτο” υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή 13%.

Η ΑΑΔΕ καλεί τις επιχειρήσεις εστίασης να χρεώνουν διακριτικά τα προϊόντα βάσει των συντελεστών ΦΠΑ στους οποίους υπάγονται, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα στον κόσμο των ροφημάτων.

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι οι εξαιρέσεις συνεχίζονται για μεταφορές, ταξί, εισιτήρια ζωολογικών κήπων, εισιτήρια κινηματογράφων, γυμναστήρια και σχολές χορού, οι οποίες υπόκεινται σε σταθερούς συντελεστές ΦΠΑ.

Καφές, τσάι, χαμομήλι στην εστίαση: Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εφαρμόζεται έως και την 30η Ιουνίου 2024 ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο».

Μη αλκοολούχα ποτά, χυμοί, ροφήματα: Από την 1η Ιανουαρίου 2024 στα σερβιριζόμενα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24%.

Επιτόπιες καταναλώσεις: Από 1η Ιανουαρίου 2024 αλκοολούχα και μη ποτά, χυμοί και ροφήματα που σερβίρονται και καταναλώνονται εντός του καταστήματος επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.

Παράδοση «πακέτο»: Η παράδοση σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24% ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%.

Related posts

Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

ARGOLIDA-PROMO

Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου!

ARGOLIDA-PROMO

Ναύπλιο: Κούλουμα στην παραλία Καραθώνας ΒΙΝΤΕΟ-DRONE

ARGOLIDA-PROMO

Leave a Comment