Image default
ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τ.ΧΡΟΝΗΣ; Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την άκρως τιμητική πρόσκληση των διοργανωτών του Olympia Forum να συμμετέχω ως ομιλητής

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την άκρως τιμητική πρόσκληση των διοργανωτών του Olympia Forum να συμμετέχω ως ομιλητής στην θεματική για την καινοτομία και τις καλές πρακτικές των Δήμων.

Μεταξύ εξαιρετικών αυτοδιοικητικων, αιρετών, αξιωματούχων, επιστημόνων και επαγγελματιών πολλών κλάδων έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και κατατέθηκαν πολλές προτάσεις!

Σημεία της παρέμβασης μου:

“Τι πραγματικά ορίζουμε ως καινοτομία σήμερα?

Καινοτομία στη δημόσια διοίκηση είναι το να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες!

Αυτό όμως διαφέρει από τόπο σε τόπο και από Δήμο σε Δήμο.

Οι ανάγκες και η εξεύρεση λύσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε είναι που οδηγεί τους εμπλεκομενους να καινοτομουν!

Αυτό τελικά ως αποτέλεσμα μπορεί να είναι κάτι το οποίο απλά κάνει πιο εύκολη τη διαχείριση του προβλήματος και όχι απαραίτητα μια νέα τεχνολογία η οποία λειτουργεί με περίπλοκα συστήματα και από εξειδικευμένο προσωπικό!

Πως μπορεί να γίνει αυτό πράξη;

Απλά να δοθεί η δυνατότητα στους ΟΤΑ να μην αντιμετωπίζονται καχύποπτα σε κάτι που θεωρούν ότι μπορεί άμεσα να δώσει λύση ή και προοπτικές στον τόπο τους, καθώς η ολοκλήρωση ενός ‘’νέου’’ project μπορεί να κρατήσει πάνω από μια θητεία, μόνο και μόνο επειδή δεν ακολουθεί την πεπατημένη!

Να δομήσουμε τη δημόσια διοίκηση γύρω από τους πολίτες μας και όχι πάνω από αυτούς!

Αυτό όμως για συμβεί πρέπει να δώσουμε έμφαση στο προσωπικό το οποίο αυτή τη στιγμή απασχολείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τους αιρετούς, οι οποίοι αγκυλωμένοι, ειδικά στους μικρούς δήμους, στα στενά πλαίσια της καθημερινότητας και της γραφειοκρατίας δεν διαθέτουν τον χρόνο και τη διάθεση για καινοτόμες κινήσεις!

Κυρίως κινήσεις στην κοινωνική καινοτομία, η οποία μπορεί να οριστεί ως η υιοθέτηση νέων μοντέλων και δράσεων οι οποίες βασίζονται σε σύγχρονα δεδομένα και προσφέρουν βιώσιμη ευημερία σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κινηθούμε ΄΄έξω από τα κουτάκια΄΄ ξεπερνώντας τα στενά γραφειοκρατικά όρια του «έτσι γινόταν μέχρι τώρα».

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που μπορεί να εφαρμοστεί είναι ουσιαστικά οι δήμοι και οι δημότες να ‘’υιοθετήσουν’’ κατά κάποιο τρόπο τα μνημεία που βρίσκονται στα όρια τους, στα οποία εκατομμύρια επισκέπτες συρρέουν, και η τοπική κοινωνία , πέρα από τις όποιες τουριστικές – οικονομικές απολαβές μπορεί να έχει, δεν έχει άλλη ανάμειξη!

Μαζί λοιπόν με τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες θα πρέπει να στραφούμε σε μια ολοκληρωμένη πράξη

• Συμμετοχικότητα μέσω προγραμμάτων για ευαισθητοποίηση και ενίσχυση της κουλτούρας μέσω σχολείων και κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο

• Ανάδειξη των μνημείων μέσω της εκπαίδευσης της τοπικής κοινωνίας – δημιουργία δράσεων εντός των χώρων

• Πολιτιστική διαχείριση, τοπική κοινωνία και βιώσιμη ανάπτυξη

• Δυνατότητα εθελοντικών δράσεων προστασίας των μνημείων

• Συμμετοχικά οικονομικά μοντέλα Πολιτιστικής Διαχείρισης –Ευρώπης

• Ανάπτυξη και αξιοποίηση πολιτιστικού αποθέματος και σύνδεση του με την τοπική κοινωνία, ανάπτυξη δράσεων της τοπικής κοινωνίας για πολιτιστικούς σκοπούς –

Ήδη στην Επίδαυρο το πρόσπαθούμε με τη δημιουργία του Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος υπό την καθοδήγηση της Δέσποινας Γκατζιου και την ενεργό συμμετοχή της τοπικης κοινωνίας. Την εμπλοκή των δημοτών μας και την επανεκπαιδευση τους στο Αρχαίο δράμα ώστε να γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές του τόπου μας και της ιστορίας του…”

Related posts

Μουσικό Σχολείο Αργολίδας μια καλοκαιρινή συναυλία στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο

ARGOLIDA-PROMO

ΤΑΣΟΣ ΧΡΟΝΗΣ Καλή σχολική χρονιά

Ναύπλιο:Χάνει το αξίωμα, σύμβουλος του Κωστούρου, για οφειλές !

ARGOLIDA-PROMO

Leave a Comment