Image default
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα γκρίζα σημεία με τα φιλοδωρήματα

Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ φτάνει η αξία, για φέτος, των φιλοδωρημάτων στην εστίαση και σε επιχειρήσεις προσωπικής φροντίδας, με βάση όσα ανέφερε χθες, κατά την παρουσίαση, του νέου πλαισίου για τη φορολόγησή τους, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Όλα αυτά από έναν τζίρο, με βάση τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που ξεπερνά, μέχρι τον Αύγουστο, τα 8 δισ. ευρώ στην εστίαση, με αύξηση 10% και 575 εκατ, ευρώ σε κομμωτήρια κτλ.

Σε αυτήν ακριβώς την “πίτα” της οικονομίας αλλά και σε μια ορθολογικοποίηση της διαδικασίας φορολόγησης των φιλοδωρημάτων, που ισχύει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αλλά και με βάση σχετική νομολογία που έχει παραχθεί με διαδοχικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου στοχεύει η νέα πρωτοβουλία του Υπ. Οικονομικών.

Όπως ανέφερε, δε, χθες, κατά την παρουσίαση του νέου πλαισίου, η πολιτική ηγεσία, με τα ήδη ισχύοντα, τα φιλοδωρήματα έπρεπε να δηλώνονται ως αποδοχές, να συνυπολογίζονται με το φορολογητέο εισόδημα και να φορολογούνται όπως ακριβώς φορολογείται ο μισθός του εργαζόμενου.

Μάλιστα, με βάση τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, η νομική αυτή πρόβλεψη όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη, απέκτησε ωστόσο άλλη διάσταση το τελευταίο διάστημα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών και της εντατικοποίησης των ελέγχων της ΑΑΔΕ.

PHGH-https://www.news247.gr/

Related posts

Θάσος: Κατέληξε 4χρονος που είχε μεταφερθεί με πυρετό στη Θεσσαλονίκη

ARGOLIDA-PROMO

Airbnb: Τι πρέπει να ξέρετε εάν θέλετε να βάλετε το ακίνητό σας στην πλατφόρμα

ARGOLIDA-PROMO

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης κατά του Φασισμού

ARGOLIDA-PROMO

Leave a Comment