Image default
AUTO MOTO

Πρόστιμο 200 ευρώ για όσους κινούνται στην αριστερή λωρίδα

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα γίνεται ένα ολοένα και συχνότερο φαινόμενο στην Ευρώπη, με νέες ρυθμίσεις και πρόστιμα για τη λανθασμένη χρήση της.

Σε αντίθεση με τα όσα πιστεύει ενδεχομένως η πλειοψηφία των οδηγών της ελληνικής επικράτειας -φαίνεται άλλωστε και από τη συμπεριφορά των οδηγών σε καθημερινή βάση- η αριστερής λωρίδας σε αυτοκινητόδρομους και λεωφόρους επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Ειδικότερα το άρθρο 27 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ορίζει ότι η αριστερή λωρίδα χρησιμοποιείται από επιβατηγά οχήματα ή μοτοσικλέτες μόνο ως λωρίδα προσπέρασης και καθίσταται και αυτή λωρίδα κυκλοφορίας, εφόσον οι υπόλοιπες λωρίδες τελούν υπό καθεστώς κυκλοφοριακής συμφόρησης. Παράλληλα, η χρήση της αριστερής λωρίδας δεν επιτρέπεται για φορτηγά και λεωφορεία ούτε για προσπέραση.

Μάλιστα, το πρόστιμο για τους οδηγούς που κινούνται στην αριστερή λωρίδα ενός αυτοκινητόδρομου χωρίς να προσπερνούν ένα προπορευόμενο όχημα ή χωρίς να συντρέχει κάποιος άλλος λόγος, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, ανέρχεται σε 200 ευρώ.

Αναφορικά με τη χρήση της αριστερής λωρίδας στις λεωφόρους, στους αυτοκινητόδρομους και τους δρόμους με δύο λωρίδες, νέα έκτακτα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ στην Ισπανία, τα οποία θα επισημοποιηθούν και με σχετικό νόμο, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, τα μέτρα αυτά είναι ήδη μόνιμα βάσει νόμου.

Related posts

Τι απαγορεύεται να μεταφέρετε στο πορτ μπαγκάζ του ΙΧ σας

ARGOLIDA-PROMO

Αναλυτικά οι νέες «τσουχτερές» τιμές των διοδίων από 1η Γενάρη

ARGOLIDA-PROMO

Μοτοσυκλέτες από 80 ευρώ -Ποιος τις βγάζει στο σφυρί, πώς να τις αγοράσετε

ARGOLIDA-PROMO

Leave a Comment