Image default
ΑΡΓΟΛΙΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Η έννοια του ενεργού πολίτη πάντα επίκαιρη

Ο ενεργός πολίτης μετά από 50 χρόνια μεταπολίτευσης

Στα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες σημαντικό είναι ο ουσιαστικός ρόλος των ενεργών πολιτών για όλα τα ζητήματα της Τοπικής, περιφερειακής και κεντρικής επικαιρότητας.

Ένας ενεργός ρόλος που σχετίζεται με την συμμετοχή σε αρκετές εθελοντικές δράσεις που αναπτύσσονται σε ένα τόπο ,στον τομέα του πολιτισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της πολιτικής προστασίας,

της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καθημερινότητας μέσα στην γειτονιά ,της κάθε περιοχής, του κάθε τόπου.

Φυσικά αυτός ο ενεργός ρόλος μπορεί να πάρει την μορφή της διατύπωσης κοινών στόχων, της κοινής δράσης να πάρει την μορφή μιας νέας νομικής προσωπικότητας που θα αναπτύξει σημαντικές δράσεις στην τοπική κοινωνία, καλοδεχούμενος αυτός ο νέος ενεργός ρόλος ,τον έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία.

Γι αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζουν οι νέες συλλογικότητες, τις έχουμε ανάγκη στην μεταβιομηχανική και ψηφιακή κοινωνίας μας . Θέλουμε νέες συλλογικότητες , ομάδες ανθρώπων που θα συνομιλούν, θα ανταλλάσουν ιδέες ,θα αναπτύξουν δράσεις, θα υλοποιούν στόχους.

Άρα δεν είναι μόνο απαραίτητες αλλά και αναγκαίες στην σύγχρονη εποχή μας, οι νέες σύγχρονες Συλλογικότητες.

Αυτονόητο είναι ότι η έννοια του ενεργού πολίτη σχετίζεται και με την συμπεριφορά του απέναντι στους συνανθρώπους, απέναντι στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον, απέναντι στο εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον . θέλουμε μια στάση ζωής που θα αποδέχεται σημαντικές αξίες χρήσιμες στην καθημερινή επαφή με τους συνανθρώπους του. Τα λόγια να συνυπάρχουν με τα έργα, οι διακηρύξεις του με τον τρόπο ζωής της καθημερινής του συμπεριφοράς.

Αυτήν η έννοια του ενεργού πολίτη θα δώσει μια ευρύτερη προοπτική σε ένα τόπο, σε ένα κορυφαίο πολιτικό θεσμό ,αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η έννοια του ενεργού πολίτη θα εμβαθύνει την Δημοκρατία μας και θα αντιμετωπίσει τις παθογένειες του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος.

Τάσος Λάμπρου

Καθηγητής κοινωνικής εκπαίδευσης

Related posts

Ευχαριστήριο απο τον σύλλογο ΣΜΑΚ και τον προπονητή Χρήστο Τασσόπουλο

ARGOLIDA-PROMO

Πρότυπο επαλ Άργους

ARGOLIDA-PROMO

Eurovision 2024: Tόσο κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενους η συμμετοχή της Σάττι στον διαγωνισμό

ARGOLIDA-PROMO

Leave a Comment