Image default
PLUSΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από την 1η Ιουλίου 2024, εισάγεται επίσημα η εξαήμερη εργασία

Επηρεάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες και στον ιδιωτικό τομέα. Το νέο σύστημα εργασίας θα επιβλέπεται από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο θα παρακολουθεί την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις με συνεχές ή πενθήμερο ωράριο.

Νέες αμοιβές για την έκτη ημέρα εργασίας

Οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται την έκτη ημέρα της εβδομάδας θα λαμβάνουν προσαύξηση 40% στο ημερομίσθιό τους. Αν η εργασία αυτή γίνεται κατά τη διάρκεια αργίας, η αμοιβή θα αυξάνεται κατά 115%.

Ψηφιακή παρακολούθηση εργασίας

Η μετάβαση στην εξαήμερη εργασία θα συνοδεύεται από την εισαγωγή ψηφιακής κάρτας εργασίας στις βιομηχανίες και στο λιανικό εμπόριο, με δοκιμές να έχουν ήδη ξεκινήσει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Το άρθρο 25 του νόμου 5053/2023 καθορίζει την έναρξη της εξαήμερης εργασίας για τους εργαζόμενους με πενθήμερο ωράριο.

Προϋποθέσεις και περιορισμοί

Η νέα αυτή ρύθμιση θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της:

  1. Υποχρεωτική προδήλωση: Κάθε περίπτωση εργασίας την έκτη ημέρα πρέπει να δηλώνεται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας για αιφνίδιο και εξαιρετικό φόρτο εργασίας.
  2. Χωρίς υπερωρίες: Δεν επιτρέπεται υπέρβαση των 8 ωρών ημερησίως, και απαγορεύονται η υπερεργασία και η υπερωρία.
  3. Προσαύξηση ημερομισθίου: Το ημερομίσθιο για την έκτη ημέρα θα αυξάνεται κατά 40%.

Διαφορές με το πενθήμερο καθεστώς

Με τη νέα ρύθμιση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις εξαήμερης απασχόλησης, αντί για τις υπάρχουσες συμβάσεις πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της έκτης ημέρας. Μέχρι τώρα, η εξαήμερη εργασία προβλεπόταν κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις, όπως στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού, όπου οι εργαζόμενοι αμείβονταν επιπλέον για τις ημέρες ανάπαυσης που εργάζονταν.

Εβδομαδιαίο ωράριο

Η εισαγωγή της εξαήμερης εργασίας διατηρεί το συνολικό εβδομαδιαίο ωράριο στις 40 ώρες, επιτρέποντας ευελιξία στην κατανομή των ωρών εργασίας σε πέντε ή έξι ημέρες. Αυτό επιβεβαιώνεται και μέσω του άρθρου 55 του Νόμου 4808/2021.

Αυτές οι αλλαγές θα φέρουν σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και θα επηρεάσουν άμεσα τον τρόπο εργασίας και τις απολαβές χιλιάδων εργαζομένων.

ΠΗΓΗ-https://www.paskedi.gr/

Related posts

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ: Ο ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ARGOLIDA-PROMO

Το Φεστιβάλ Σοκολάτας στο Ναύπλιο ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ARGOLIDA-PROMO

Ανακοίνωση για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών προς ενημέρωση κτηνοτρόφων και εμπόρων

takis

Leave a Comment